Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karios
    Classic
    • 2012
    • 9

Oszczędzać ja raczej nie myślę, kwestia jest taka że Panowie ze Skoby na razie na podstawie dźwięku wydawanego przez silnik stwierdzili mi że nastawnik jest do wymiany.

Po wysłaniu pisma do Skoda ta przyznała mi 70% upustu na nastawnik (zaznaczam że samochód ma 71tys km , jest po gwarancji ale nie ma jeszcze 3 lat). W dniu jutrzejszym ma być otwierany silnik i ma być sprawdzany łańcuch oraz napinacz w jakim jest stanie.

Zmierzam do tego by SKODA wymieniała prócz też nastawnika napinacz i łancuch, bedzie dobrze jak bym otrzymał rabat w wysokości 70% na wszystkie części a nie tylko na nastawnik.

Pozostaje jeszcze kwestia samego serwisu ale to jest kolny etap "pinpong-owych" rozmów z serwisem ;/

Komentarz

• fan
      Elegance
      • 2009
      • 760

Jak dla mnie to powinna byc akcja serwisowa i powinni wzywac wszystkich uzywkownikow 1.4tsi do wymiany calego kompletu rozrzadu.leca w kulki strasznie.
      Respect All,Fear No One!

Komentarz

• patryk23
        L&K
        • 2011
        • 1105
        • Octavia II (1Z3)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Karios, Naciskaj zeby dali wszystko ,(caly rozrzad) bo wtedy bedziesz mial spokoj ,ze wszystko nowe . A naszła mnie taka refleksja - Dlaczego w tsi wszystko zaczyna sie ( nawet po 30 tys) a fsi ( ok 100 tys) zwazywszy ,ze rozrzad jest identyczny?! Dziwne nie?

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez idas
          Gdzie znajduje sie data produkcji silnika?
          na pokrywie rozrządu-górna część na naklejce z kodem paskowym i info. o typie silnika :idea:
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• Karios
            Classic
            • 2012
            • 9

W dniu jutrzejszym zobaczymy czy też jest zjechany łancuch i napinacz. Serwis twierdzi że niekoniecznie muszą być one zjechane ;/ Ja jestem innego zdania i bede sie nimi do konca cisnął, na razie łagodnie.

Komentarz

• rob555
              Rider
              • 2006
              • 748

Panowie od dawna "poprawiamy" wadliwe rozrzady. I to nie tylko TSI bo podobne problemy mialy fabcie 1.2 benz :roll:

Zawsze nalegam na wymiane calego rozrzadu bo jak robic to raz a porzadnie (na ile sie da) i odpukac nie zdarzylo mi sie jeszcze drugi raz otwierac pokrywy.

Chociaz nie.. wroc.. 2 lata temu mielismy golfa V 1.6fsi od hanlarza. Przyjechal z przeskoczonym rozrzadem. Poniewaz mialo byc jak najtaniej to tylko mielismy mu ustawic. Na nic nie zdalo sie tlumaczenie ze to tak sie nie da...mialo byc tanio.

Wrocil za kilka dni...znowu otwieranie i tym razem sam napinacz....

Po kilku tyg znowu.

Wrescie caly rorzad zalozylismy i problem sie skonczyl abo auto puscil dalej
              pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
              hybrydowe wtryski i turbiny
              programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
              www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• Karios
                Classic
                • 2012
                • 9

Kurka by to jeszcze moj serwis to rozumiał ;/

Ale zawsze tak jest że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase. A tutaj Skoda jak też serwis broni sie rekami i nogami by to jednak nie uszczupliło ich budżetu ;/

Komentarz

• LUKI
                  RS
                  • 2005
                  • 5776

Zamieszczone przez Karios
                  Ale zawsze tak jest że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase. A tutaj Skoda jak też serwis broni sie rekami i nogami by to jednak nie uszczupliło ich budżetu ;/

końcówka roku...SKODA PL wysrała się z budżetu na naprawy/wymiany gwarancyjne i teraz praktycznie same odmowy na DISS'y

sorry za OT
                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Northeusz
                    RS
                    • 2010
                    • 1677
                    • Octavia I (1U2)
                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Koledzy, nie wiem co prawda, czy już cokolwiek wiadomo, ale nowy rozrząd który się otrzymuje po wymianie jest już poprawiony (nie marketingowo, tylko faktycznie)? I bedzie nadzieja, że da radę przejechać jakiś rozsądny przebieg?
                    Pozdrawiam
                    Northeusz

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

Northeusz, no ja taką mam
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• misiul
                        Rider
                        • 2011
                        • 521

Zamieszczone przez patryk23
                        Karios, Naciskaj zeby dali wszystko ,(caly rozrzad) bo wtedy bedziesz mial spokoj ,ze wszystko nowe . A naszła mnie taka refleksja - Dlaczego w tsi wszystko zaczyna sie ( nawet po 30 tys) a fsi ( ok 100 tys) zwazywszy ,ze rozrzad jest identyczny?! Dziwne nie?
                        Bo TSI ma większy moment a co za tym idzie przeciążenia.

Komentarz

• Karios
                          Classic
                          • 2012
                          • 9

Przeczytajcie proszę poniższy artykuł , troszkę różnią się konstrukcją

Komentarz

• zwolin
                            Rider
                            • 2010
                            • 656

Volkswagen, jako jeden z pierwszych producentów na świecie, zaprezentował kilka lat temu zupełnie nową generację silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa.
                            :haha: :haha: :haha: :haha:
                            I to najlepsze podsumowanie tego artykułu.
                            Budujący jest też opis powstawania mieszanki uwarstwionej

Generalnie to większość producentów aut daje d..... z łańcuchami rozrządu i tyle.
                            Nastawnik nastawnikiem, ale problemy to moim zdaniem zasadniczo wynikają z tego, że łańcych się wyciąga i nie "idzie" po wszystkich zębach tzn ciągnie tak naprawdę jeden ząb, bo na skutek minimalnego nawet wyciągnięcia do następnych juz nie przylega (temat dobrze znany osobom ścigającym się na rowerach). To w efekcie powoduje jego dalsze, tym razem coraz szybsze rozciąganie, bo obciążenia kumulują sie na jednym ogniwie. Podczas odpalania, jesli łańcuch nie jest dobrze naciągniety, a nie jest, bo napinacz jest hydrauliczny najłatwiej doprowadzić do przeskoczenia łańcucha, a dalej to już ... czapka z głowy. Koła zębate mają tu nieporównywalnie większą trwałość, więc nie ma co liczyć na to, że rozciągnięcie łańcucha "zamortyzuje" podcięcie ich zębów. Tak więc moim zdaniem dopuki łańcuchy będą zrobione z miękkiego g.... to problemy się nie skończą.
                            Niedawno temat przerabialismy z kolegą w samochodzie innej marki i podejście serwisu było takie samo jak w skodzie. Dopiero, jak wyciągnąl papiery, że na każdym przeglądzie zgłaszał, że hałasuje po odpaleniu, to zaczęli sensownie rozmawiać o pieniądzach.
                            Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                            O II Tour Combi 1.6
                            Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• patryk23
                              L&K
                              • 2011
                              • 1105
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Karios
                              Przeczytajcie proszę poniższy artykuł , troszkę różnią się konstrukcją
                              http://www.motofakty.pl/artykul/siln...i-roznice.html
                              Ten artykul jest bardzo lakoniczny , bo ten FSI o ktorym ja mowie jest czyms posrednim miedzy Fsi z glofa 4 a tsi . Dolozenie turbo i zmiana paru elementow nie powinna az tak skrocic zywotnosci rozrzadu.

Komentarz

• czto
                                Rider
                                • 2010
                                • 546
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Auto Świat nr 49 - artykuł o problemach z układami rozrządu napędzanymi łańcuchami. Nie tylko w skodach.
                                2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                                2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                                2009 Renault Clio MTV 1.4
                                2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                                2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• iFi
                                  Elegance
                                  • 2012
                                  • 906

Słuchajcie.... wracam ze swoim samochodem i nowym pytaniem. Głupieję już powoli z tym silnikiem i jego odgłosami.

Czy przy mrozie, takim jaki był ostatnio czyli jakieś -6 do -12 *C wasze 1.4TSI chodzą na obciążeniu jak diesel?

Chodzi mi o to, że odpala powiedzmy normalnie ale jak jadę i przyspieszam i silnik jest obciążony to chodzi mniej więcej tak jak jakieś 1.9TDI albo coś w ten deseń... Może nieco ciszej ale z tym mi się ten dźwięk kojarzy...

Jak się trochę rozgrzeje to mija.

Komentarz

• LUKI
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5776

iFi, w styczniu będę na Śląsku (SK, ST) jak chcesz możemy się złapać na spontana...

odpalisz CAXA i od strzału Ci powiem czy masz coś zdupconego...

btw

w ogóle są szanse, że będę w DW - również po nowym

Komentarz

• iFi
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 906

Spoko, jeśli będziesz w DW to jak najbardziej. Niestety ostatnio jestem przywiązany do swoich najbliższych okolic a po nowym roku będzie zapewne jeszcze gorzej...

Na razie wszystkie moje obserwacje zawężają się jedynie do sytuacji kiedy silnik jest zimny, np po całej nocy albo po całym dniu w pracy na parkingu...

Komentarz

• tomkr82
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 52

Witam. Po dłuższym postoju na mrozie, po uruchomieniu silnika do czasu jego dogrzania przy dodawaniu gazu u mnie także słychać charakterystyczne "terkotanie", pod odjęciu nogi z pedału gazu ustaje. Ustaje także po "niewielkim" dogrzaniu silnika, czyli około 2-3 minutach jazdy. Nie wiem co to za odgłos. Mam także panowie inne pytanie. Mój samochód jest z listopada 2009 roku. Ma obecnie 30 tys km. W listopadzie 2011 roku (tuż przed końcem gwarancji) udało mi się wymienić kompletny rozrząd (napinacz, nastawnik, sanki i łańcuch). Na wiosnę wybieram się na przegląd serwisowy i chce, żeby sprawdzili mi także stan napięcia łańcucha (czy nie jest rozciągnięty). Mam w związku z tym następujące pytanie. Czy na wymieniony w listopadzie 2011 roku w ramach gwarancji rozrząd mam kolejne 2 lata gwarancji? jak to jest? pozdrawiam
                                        Toma

Komentarz

• fan
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 760

Zamieszczone przez tomkr82
                                          Czy na wymieniony w listopadzie 2011 roku w ramach gwarancji rozrząd mam kolejne 2 lata gwarancji? jak to jest? pozdrawiam
                                          Gwarancja jest tylko wtedy,kiedy zaplaciles za ta wymieniona czesc..Jesli nie to gwarancja na czesc konczy sie wraz z koncem gwarancji na auto.
                                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• tomkr82
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 52

oficjalne zdjęcia i kilka info na temat Octavii 3 - w ofercie z tego co widać nie będzie 1,4TSI 122km, w nowym golfie też nie ma. Pytanie retoryczne - dlaczego?
                                            Toma

Komentarz

• LUKI
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5776

Pytanie retoryczne - dlaczego?
                                              no właśnie po co OT?

G7 ma dalej CAXA w ofercie....

Komentarz

• shado
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 5315
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W jakimś artykule pisało ostatnio, że VW poważnie rozważa wycofanie się z tego silnika choć to akurat wydaje mi się mało możliwe co nie za bardzo mają coś w zamian.
                                                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• czto
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 546
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

oficjalne zdjęcia i kilka info na temat Octavii 3 - w ofercie z tego co widać nie będzie 1,4TSI 122km, w nowym golfie też nie ma. Pytanie retoryczne - dlaczego?
                                                  No tak, ale ponoć ma być 1.4 TSI , 140 KM! Tam dopiero rozrząd będzie napie... :diabelski_usmiech
                                                  2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                                                  2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                                                  2009 Renault Clio MTV 1.4
                                                  2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                                                  2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• LUKI
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5776

Zamieszczone przez czto
                                                    No tak, ale ponoć ma być 1.4 TSI , 140 KM! Tam dopiero rozrząd będzie napie... :diabelski_usmiech
                                                    nic nie będzie

pasek

Komentarz

Pracuję...